Hoewel het aantal ongevallen daalt, stijgt het aantal juridische conflicten bij de afhandeling ervan. Zo wordt er in België om de twee uur een vluchtmisdrijf gepleegd, rijden er nog steeds bestuurders zonder verzekering rond en zorgen gewijzigde wegcodes en wegsignalisaties bij de vele werken vaak voor verwarring. Zonder hier te spreken over de juridische conflicten die ten gevolge van een schadegeval of een inbreuk met de (elektrische) fiets, de bromfiets of de step gebeuren.
Het zijn vaak deze geschillen die een gerechtelijk staartje krijgen. Een rechtsbijstandverzekering kan je daarbij heel wat kopzorgen besparen. Een rechtsbijstandsverzekering is er in de eerste plaats om je rechten duidelijk te definiëren en te verdedigen. Vaak maakt zo'n verzekering deel uit van een andere polis. In een familiale verzekering is de extra dekking vaak standaard, in een autoverzekering kan je ze meestal laten opnemen mits een premietoeslag. Zulke rechtsbijstandsverzekeringen bieden wel enkel juridische ondersteuning bij schadegevallen die gebeuren in het domein van het contract dat je hebt afgesloten.
Je kan ook overwegen een afzonderlijke verzekering rechtsbijstand af te sluiten. Die is niet gekoppeld aan een andere polis en heeft meestal een ruimere dekking in een brede waaier aan rechtsdomeinen. Zo kan je bijvoorbeeld een aparte rechtsbijstandverzekering afsluiten voor alle voertuigen in het gezin.
Zoals bij de meeste verzekeringen, bestaan er hier ook verschillende formules op de markt .De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is geen overbodige luxe om je hierbij goed te laten adviseren door een verzekeringsmakelaar. Rechtsbijstand is immers geen eenheidsworst. Je verzekeringsmakelaar helpt je bij het zoeken van de verzekering die het beste aansluit op de noden en behoeften van jou en je gezin.