Tijden veranderen. De verzekeringsrisico’s voor de familie of het gezin veranderen ook. Denk maar de opkomende cyberrisico’s, de ongevallen met de e-steps en sportongevallen, de opmars van de e-commerce, de zorg van de huisdieren, de annuleringen van reizen, enzovoort… zonder te spreken over de nieuwe samengestelde gezinnen, die steeds groter worden.
Als je op het vlak van verzekeringen aan een gezin denkt, kom je vlug bij de verzekering BA-gezin of in de volksmond de familiale verzekering genoemd. Bijna elk gezin heeft er één en misschien is de familiale de goedkoopste verzekering met de ruimste waarborgen. Deze verzekering vergoedt de schade aan derden wanneer één van de gezinsleden (inclusief het huisdier) deze schade veroorzaakt heeft. Met andere woorden, ze beschermt het gezin tegen schade aan derden.
Maar wat als het gezin zelf schade lijdt?
Laat ons starten met de ongevallenverzekering? 1 gezin op 3 had de voorbije 3 jaar een ongeval met letsels. We hebben bijvoorbeeld ook gelezen dat gemiddeld per dag drie ongevallen gebeuren waar een e-step bij betrokken is. De meeste ongevallen gebeuren tijdens de vrije tijd: in het privéleven (thuis, op vakantie, bij familie of vrienden...) of tijdens het sporten. Deze 2 categorieën samen overkwamen bijna 4 op 10 van de door een ongeval getroffen gezinnen. Daarmee zijn ongevallen tijdens de vrije tijd veruit het meest frequent, vóór verkeersongevallen (18%), arbeidsongevallen (17%) en schoolongevallen (14%).
Het loont dus zeker de moeite om een ongevallenverzekering voor het gezin af te sluiten. Deze verzekering, die minder populair is dan de hospitalisatieverzekering bijvoorbeeld, betaalt na een ongeval de medische kosten tot een bepaald bedrag, een forfaitaire dagvergoeding en een kapitaal bij invaliditeit of overlijden. Bij de meeste ongevallenverzekeringen bepaal je zelf de verzekerde bedragen. Voor alle duidelijkheid, er is geen tussenkomst van een ongevallenverzekering bij ziekte. Je kan een verzekering voor jezelf maar ook voor het hele gezin afsluiten.
Steeds meer gezinnen sluiten een cyberverzekering af.
Hoe professioneler de cyberoplichters zijn, hoe groter de kans dat je er misschien vroeg of laat zelf het slachtoffer van wordt. Ook al acht je die kans zelf weinig waarschijnlijk, toch is een incident snel gebeurd. Waarom zou het dan jou of jouw gezin niet overkomen?
Wat dekt zo’n verzekering?
- Telefonische bijstand
- Een vergoeding van (een deel van) de geleden schade en het stopzetten van misbruik.
- In sommige gevallen psychologische bijstand.
- Naast phishing ook bescherming tegen identiteitsfraude en reputatieschade.
Ook een uitgebreide rechtsbijstandverzekering komt van pas?
Er wordt meer online gekocht. In sommige gevallen komt men er bedrogen uit. Wat zijn dan de rechten? Welke stappen moet men ondernemen? Je rechtsbijstandverzekering helpt je hierbij met advies en het objectief is om een minnelijke regeling te zoeken zodat jarenlange procedures en hoge gerechtskosten vermeden worden. Daarenboven geeft de overheid je een duwtje in de rug door een belangrijk deel van de premie via een belastingvermindering terug te betalen.
Met een reisverzekering zonder stress op vakantie
Veel gezinnen snakken na twee jaar Covid om weer op vakantie te gaan. Bij het plannen van een vakantie denkt men niet automatisch aan een reisverzekering. Nochtans gebeurt het onvoorziene snel. Het onvoorziene kan gebeuren net vóór je vertrek waardoor je alles moet afzeggen of onder weg of tijdens de reis. Je staat niet altijd stil bij het risico op motorpech of een ongeval tijdens de reis. Het loont de moeite om samen met je verzekeringsmakelaar je verschillende verzekeringscontracten te overlopen zodat je inderdaad zonder stress en met gemoedsrust op vakantie kan vertrekken. Zoals het vaak het geval is – zeker in bijstandsverzekeringen - is het belangrijk om je te laten verzekeren voor de risico’s die echt nodig zijn én de dubbele gebruiken met andere verzekeringen uit te sluiten. Het is immers zinloos om een premie te betalen voor een risico dat niet bestaat of al verzekerd is in een ander verzekeringscontract. Zo verzekert de woonverzekering het vakantiehuisje dat je huurt in België of in het buitenland.
‘Baasje’ verzekert zijn hond of kat
Een hond of een kat wordt tegenwoordig beschouwd als een volwaardig lid van de familie, Daarom bezoeken de ‘baasjes’ ook vaker de dierenarts als het huisdier een vaccin nodig heeft, een breuk heeft of gewoonweg ziek is.
De kosten van de dierenarts kunnen hoog oplopen en die krijg je niet terug zoals bij je mutualiteit. Je kan er wel een speciale verzekering voor afsluiten. Deze verzekering betaalt gedeeltelijk of bijna volledig de kosten terug van de dierenarts in geval van ongevallen, ziekten en chirurgische ingrepen. Voorbeelden van dekkingen zijn: raadpleging bij gewone dierenarts, noodraadpleging, gezondheidscontrole, laboratoriumanalyse, gastro-enteritis, vaccinaties, sterilisatie, enzovoort…
Nieuwe samengestelde gezinnen
We stellen ook vast dat er meer nieuwe samengestelde gezinnen zijn, vaak na een echtscheiding. Ook op het vlak van bank en verzekeringen zijn er zaken die je niet mag vergeten, zoals bijvoorbeeld de verandering van begunstigde in een levensverzekeringscontract of de uitbreiding van de hospitalisatieverzekering. Wanneer de beide ouders bijvoorbeeld toezicht hebben op de kinderen, is het aan te raden dat beide ouders een familiale verzekering afsluiten. Dat zijn maar enkele voorbeelden. Ben je in dit geval, neem dan best contact op met je verzekeringsmakelaar om alle contracten te overlopen en dubbele dekkingen te vermijden.
Wil je dat je gezin goed beschermd en verzekerd wordt, neem dan contact op met een verzekeringsmakelaar.
Bron: Nextmove