23 jul 2024

De fiscus geeft je een duwtje in de rug als je wil sparen via verzekeringsproducten. Het pensioensparen en het langetermijnsparen zijn ongetwijfeld de populairste formules. Maar er bestaan ook fiscale voordelen voor beleggingsverzekeringen

Wil je hierover meer weet weten, contacteer je verzekeringsmakelaar

Contacteer je verzekeringsmakelaar

Vind een makelaar

"Geen roerende voorheffing van 30% als je slim en veilig belegt bij een verzekeringsmakelaar"

Erik Weekers - woordvoerder van de verzekeringsmakelaars

Samengevat betaal je geen roerende voorheffing van 30% zoals bij een staatsbon, spaarboekjes, obligaties ,… Er is wel een verschil tussen de tak23-  en tak21-verzekering.

De tak 23-levensverzekering is een belegging waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen. Dit type product heeft het voordeel niet aan de roerende voorheffing onderworpen te zijn. 

De tak 21-levensverzekering is een belegging waarvan het kapitaal is gewaarborgd. Dit is het grootste verschil met de tak 23. Hierdoor genieten deze levensverzekeringen een verschillend fiscaal regime. In tegenstelling tot de tak 23, is het rendement van de tak 21 onderworpen aan de roerende voorheffing als je de afkoop van je verzekering vraagt binnen de acht jaar en 1 dag volgend op de startdatum van het contract. Wel kan je onder voorwaarden beperkt geld afhalen van je contract.

Daarentegen is erbij het afsluiten van het contract een verzekeringstaks van 2% op het gestorte kapitaal. Wel stellen we vast dat verschillende verzekeringsmaatschappijen met tijdelijke acties de verzekeringstaks in de plaats van de belegger betalen, zeker in tak23. Omdat je verzekeringsmakelaar onpartijdig is én niet gebonden is aan 1 merk, heeft hij een overzicht van de tijdelijke taksacties.
 

-

Luc Sanders, auteur bij Kluwer, Broker Mail en www.makelaarinverzekeringen.be

Vind een makelaar in jouw buurt

Coordinates
Distance in Kilometers
of zoek op naam van jouw makelaar