19 aug 2019

Hoewel de auto in recente studies nog steeds naar voren komt als het populairste vervoersmiddel, kiest de Belg steeds vaker voor alternatieve mobiliteitsvormen om zich te verplaatsen. Denk aan de motor, de (elektrische) fiets, de step, het openbaar vervoer, …

Het veranderende mobiliteitslandschap zorgt ervoor dat de verzekeringsmaatschappijen -en je makelaar!- een brede waaier aan oplossingen begint aan te bieden afhankelijk van jouw specifieke verplaatsingsbehoeften. Daarbij is het dus van groot belang om samen met je verzekeringsmakelaar aan tafel te zitten om jouw mobiliteit in kaart te brengen. Je makelaar helpt je dan met het afsluiten van nieuwe verzekeringen of de bestaande polissen te updaten.

Auto en motor

Zo bestaan er autoverzekeringen voor zij die weinig kilometers afleggen met de auto. De premie hiervan is aanzienlijk lager dan die van een standaard autoverzekering. Daarnaast geven sommige verzekeringsmaatschappijen kortingen bij ecologische auto’s of wagens die uitgerust zijn met veiligheidssystemen.

Wist u trouwens dat in 2018 het aantal uitgegeven rijbewijzen voor motorfietsen steeg met 70% tegenover 10 jaar geleden? Er bestaat dus geen twijfel over: de motor wint aan populariteit! Niet alleen bespaart deze veel fileleed, men kan zijn risico op een ongeval aanzienlijk verkleinen door voorzichtig te rijden en de veiligheidsadviezen ter harte te nemen. Autobestuurders die vaak afwisselen met de motor, genieten tevens van een korting op hun premie.

Nieuwe mobiliteitsvormen in opmars!

De (elektrische) fiets, stept, monowheel, hoverboard, … Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Zo beschikt de helft van de gezinnen over minstens één fiets en heeft zelfs 1 op 7 gezinnen een elektrische fiets! 22% van de Belgen plant bovendien de aankoop van een elektrische fiets of step in de komende drie jaar.

Maar hoe zit het met de verzekering van deze mobiliteitsvormen? Vanaf 1 juni is het merendeel van deze voertuigen, wanneer de gebruiker ervan verantwoordelijk is voor een ongeval, verzekerd in de familiale verzekering. Laat je verzekeringsmakelaar dus zeker de voorwaarden van jouw familiale verzekering nakijken. Heb je nog geen familiale verzekering? Wacht dan niet langer om er eentje af te sluiten. Voor de schade aan jouw fiets, sluit je best een ‘fietsomnium’ of een andere verzekering af die de schade terugbetaalt. Vaak komt zo’n verzekering ook tussen na diefstal en zelfs bij pech onderweg. Bespreek de mogelijkheden zeker met je verzekeringsmakelaar!

Wat met de passagiers of bestuurders van deze mobiliteitsvormen? Wat als zij gekwetst raken bij een verkeersongeval? De verzekering ‘alle verkeersongevallen’ komt hierbij goed van pas. Deze verzekert alle passagiers en bestuurders in een verkeersongeval en betaalt de medische kosten tot een bepaald bedrag, een forfaitaire dagvergoeding en een kapitaal bij invaliditeit of overlijden.

Tevens bestaan er verschillende formules met zeer uitgebreide waarborgen. In de meeste polissen zijn alle gezinsleden verzekerd als:

  • Bestuurder of passagier van een voertuig met vier wielen, een motor, een bromfiets en een fiets;
  • Passagier van eender welk vervoersmiddel op het land, op het water of in de lucht;
  • Voetganger indien er een ander voertuig bij betrokken is.

Moraal van het verhaal

Welk voertuig je ook gebruikt als bestuurder of passagier, er bestaat een zeer uitgebreide waaier aan verzekeringen die je beschermen. Alles begint daarbij met goed advies van je verzekeringsmakelaar!

Vind een makelaar in jouw buurt

Coordinates
Distance in Kilometers
of zoek op naam van jouw makelaar