Omdat Koning Auto al lang niet meer het vervoersmiddel bij uitstek is én het gebruik van nieuwe vervoersmiddelen jaar na jaar toeneemt, is het een goed idee om samen met je verzekeringsmakelaar aan de tafel te zitten om de mobiliteit van al gezinsleden in kaart te brengen. Je makelaar zorgt er dan voor dat je gezin altijd goed verzekerd is, welke mobiliteitsvormen je gezinsleden ook gebruiken.
Hij zal je nieuwe verzekeringen voorstellen of je bestaande polissen updaten.
Enkele voorbeelden:
- Energiezuinige wagens (elektrische, hybride wagens) genieten van een korting op de verzekeringspremie.
- Een andere trend is dat er minder met de auto wordt gereden en zeker bij de jongeren. Het telewerken en de hoge energieprijzen zijn hier zeker en vast de redenen van. Wie een beperkt aantal km doet per jaar (bv. minder dan 10.000 km per jaar) kan van een korting genieten op zijn verzekeringspremie. Dat geldt ook voor diegenen die de auto met de motor combineren. In dit geval kan de korting op de motorverzekering veel meer dan 50% bedragen mits bepaalde voorwaarden natuurlijk.
- We stellen ook vast dat “zachte’ mobiliteit steeds populairder wordt. Denk maar de opkomst van de elektrische fietsen. Gevolg hiervan is dat er meer ongevallen met de fiets zijn dan vroeger. De fietsverzekeringen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Net zoals bij een omniumverzekering voor de auto, bestaan er verschillende formules op de markt. Het is dan ook belangrijk om goed de voorwaarden uit te pluizen alvorens een fietsomniumverzekering af te sluiten. Welke vergoeding bij totaal verlies of diefstal van mijn fiets? Wat als mijn fiets-GPS gestolen wordt? In welke landen is mijn fiets verzekerd? Als je elektrische fietser een ongeval veroorzaakt, wordt de schade aan de tegenpartij betaalt door de familiale verzekering. Gaat het om een speed-pedelec die meer dan 45 km/u per rijdt, dan dient je een nummerplaat aan te vragen en een BA-motorverzekering af te sluiten.
- Meer met de fiets, betekent ook dat het aantal ongevallen met lichamelijke letsels of blessures zienderogen stijgen. Bijna 1 op 5 van alle ongevallen gebeurt in het verkeer. Een reden te meer om een verzekering alle verkeersongevallen af te sluiten. Deze verzekering betaalt de medische kosten tot een bepaald bedrag, een forfaitaire dagvergoeding en een kapitaal bij invaliditeit of overlijden. De premie hangt af van de grootte van vergoedingen waarvoor je kiest. De dekkingen in een verzekering ‘alle verkeersongevallen’ kunnen zeer uitgebreid zijn. Er bestaan verschillende formules. In de meeste basisverzekeringen zijn alle gezinsleden verzekerd als:
- bestuurder of passagier van een voertuig met 4 wielen, een motor, een bromfiets, een fiets.
- passagier van eender welk vervoermiddel op het land, op het water of in de lucht.
Autoverzekering is al lang geen standaardproduct meer
Zeker in de periode van het Autosalon is het een traditie geworden dat de verzekeringsmaatschappijen met een speciaal aanbod naar buiten komen. De verzekeringsmaatschappijen beconcurreren tijdens deze periode elkaar met promoties van allerlei aard. Kortingen op de premie (éénmalig of gedurende het volledige contract), vermindering van de vrijstelling in omnium, versoepeling van de afschrijvingsperiode in omnium, kortingen omdat de auto uitgerust is met technische en digitale snufjes, extra waarborgen, kortingen voor energiezuinige wagens. Met andere woorden, voor elk wat wils.
Veel van die promoties vind je terug op de websites van de verzekeringsmaatschappijen of in hun reclamecampagnes, toch pluis je beter de voorwaarden goed uit. Je makelaar helpt je hier graag bij, zeker als je van plan bent een nieuwe wagen te kopen. Aarzel niet om met hem contact op te nemen.
Het is inderdaad belangrijk om voor een autoverzekering te kiezen die het best bij jou past.
- Hoeveel kilometer rijd je per jaar? Hoe zit het met de vrijstelling in omnium? Een vaste vrijstelling of een Engelse vrijstelling? Een ‘vaste’ vrijstelling betekent een vast bedrag, bv. X % van de cataloguswaarde, dat altijd voor je rekening is bij een ongeval in fout. Een ‘Engelse’ vrijstelling betekent dat één keer het schadebedrag hoger is dan bijvoorbeeld 1000 Euro de verzekeringsmaatschappij de volledige schadevergoeding voor haar rekening neemt.
- Op welke waarde moet de omniumverzekering berekend worden gezien de kortingen op het autosalon? Factuurwaarde of cataloguswaarde? De factuurwaarde is het bedrag dat je precies betaald hebt, de cataloguswaarde is de waarde zonder kortingen. Bij totaal verlies zal er hier een verschil zijn. De vergoeding op basis van cataloguswaarde zal hoger zijn.
- Net zoals de wijze waarop het voertuig ‘afgeschreven’ wordt. Sommige maatschappijen lanceren een omniumverzekering met x maanden zonder afschrijving bij een totaal verlies. Dat kan 24 maanden zijn of 36 maanden en zelfs meer.. Sommige autoconstructeurs bieden 36 maanden zonder afschrijving aan op voorwaarde dat je je nieuwe wagen opnieuw bij hetzelfde merk koopt.
Vanaf midden 2023 zijn enkel de volledige elektrische auto’s fiscaal aftrekbaar
Op fiscaal vlak zijn er voor ondernemingen in 2023 aanzienlijke veranderingen. Nieuwe auto’s die aangekocht worden vóór 1 juni 2023 (bestelbon/ ondertekening contract telt) blijven hun oude fiscale regime behouden. Koop je dus op 31 mei 2023 een nieuwe 100% aftrekbare plug-in hybride, dan blijft die normaal gezien 100% aftrekbaar voor z’n gehele levensduur. De fiscale aftrekbaarheid van het brandstofverbruik van PHEV’s daalt wel al naar 50% vanaf 1 januari 2023.
Voor niet-emissievrije auto’s (diesel, benzine, hybride, plug-in hybride, CNG, LPG, …), die aangekocht worden vanaf 1 juli 2023 tot en met 31 december 2025, zal de fiscale aftrekbaarheid dalen met de tijd. De maximale aftrekbaarheid voor deze wagens zal uitkomen op 75% in 2025, 50% in 2026, 25% in 2027 en 0% in 2028. Bedrijven zullen dus aangemoedigd worden om vanaf juli 2023 een volledig elektrische auto te verkiezen boven een plug-in hybride.
Vanaf 2026 zullen enkel emissievrije bedrijfswagens (volledig elektrisch, waterstof met fuel cell) nog 100% fiscaal aftrekbaar zijn voor bedrijven.
Voor antwoorden op al die vragen en meer info, is er maar één adres en dat is je verzekeringsmakelaar.
Vind een makelaar in jouw buurt
Bron: Nextmove