Jullie hebben besloten om samen te wonen of te trouwen. Dat is een belangrijke stap in het leven. Bovendien kunnen jullie veel geld besparen. Denk maar aan de huurkosten, de energiefacturen… en ook de besparing op jullie verzekeringspremies.
Omdat jullie gedomicilieerd zijn op hetzelfde adres volstaat het dat jullie voor bepaalde risico’s één verzekering op beide namen afsluiten. We denken hier bijvoorbeeld aan de familiale en de brandverzekering.
Als jullie de stap zetten om samen te wonen of te trouwen, raden we jullie aan om contact op te nemen met je verzekeringsmakelaar. Samen kunnen jullie dan alle verzekeringscontracten overlopen en aanpassen. Het is zinloos om voor verzekeringen te betalen voor risico’s die niet meer bestaan. Bijvoorbeeld wanneer één van jullie een woning verlaat omdat deze woning verkocht is of de huur opgezegd wordt. In dit geval kunnen jullie vragen de verzekering voor deze woning onmiddellijk op te zeggen.
Vergeet niet bij de afspraak met je verzekeringsmakelaar alle verzekeringspolissen mee te brengen. Zo kan hij dan snel de contracten ‘updaten’, zodat jullie goed verzekerd blijven. Enkele voorbeelden:
- De waarde van de inboedel moet verhoogd worden, omdat één van de partners haar of zijn inboedel meegebracht heeft.
- Misschien heeft één van de partners een familiale verzekering voor een ‘alleenstaande’. Deze polis moet uitgebreid worden, zodat iedereen die onder hetzelfde dak woont verzekerd is.
- Mogelijk wordt er één van de auto’s verkocht. Het is goed om in de autoverzekering, die in voege blijft, de partner als bijkomende gewone bestuurder op te nemen.
- Stel dat er toch twee auto’s blijven, dan hoeven er geen twee aparte rechtsbijstand (of bijstand)verzekeringen afgesloten te worden. Voor het tweede voertuig is er dikwijls een aanzienlijke korting voorzien in een bestaande polis.
- Jullie hoeven geen aparte hospitalisatieverzekering te onderschrijven als één van de partners een hospitalisatieverzekering heeft via de werkgever. Vraag gewoon aan de verzekeraar van de werkgever om de partner op te nemen in de polis, mits het betalen van een bijpremie natuurlijk.
- Misschien hebben jullie levensverzekeringen en moeten jullie de begunstigde bij overlijden wijzigen.
Wil je meer info over ‘samenwonen en verzekeringen, aarzel niet om contact op te nemen met je verzekeringsmakelaar.