Het lijkt er op dat hittegolven het nieuwe normaal geworden zijn. Maar zoals we reeds ervaren hebben, gaan hittegolven dikwijls gepaard met onweders zoals hagelbuien bijvoorbeeld. Ze kunnen veel schade aanrichten aan een voertuig of een woning. Maar welke verzekering komt tussen bij hagelschade?
Voor hagelschade aan het voertuig, raden wij aan om een omnium verzekering of een minstens een ‘kleine’ omnium verzekering te onderschrijven. Bij hagelschade is er dan geen discussie. Indien dit niet het geval is, adviseren we de klanten om in de brandverzekering de uitbreiding ‘gestald’ voertuig of ‘voertuig in rust’ te onderschrijven. In dit geval is het voertuig in het gebouw of in de nabije omgeving verzekerd.
Hagelschade is net zoals stormschade en natuurrampen een verplichte dekking in de brandverzekering. Dit wil zeggen dat de schade aan het gebouw, de veranda, de koepels of de dakramen gedekt zijn na aftrek van de gebruikelijke franchise in de brandverzekering.
We raden onze klanten ook aan om de ruimst mogelijke dekking te onderschrijven voor de schade aan goederen aangehecht aan het gebouw, zoals zonnepanelen of de schade buiten het gebouw zoals aanplantingen. Hier bestaan er grote verschillen tussen de verzekeringsmaatschappijen.
Wat moet je doen bij hagelschade?
We weten uit ervaring dat hagelschade voor heel wat ravage zorgt met heel wat schadedossiers tot gevolg. Dat betekent veel werk voor de schadediensten en de experten van de verzekeringsmaatschappijen. Dat wil ook zeggen dat iedereen niet onmiddellijk kan bediend worden.
Daarom is het belangrijk dat je bij hagelschade:
- zo vlug mogelijk contact opneemt met je makelaar zodat hij een schadedossier kan openen en een bezoek van een expert kan plannen.
- zorgt dat de schade niet erger wordt door bijvoorbeeld het afdekken van een kapotte koepel of het voorlopig dichten van een stukgeslagen raam.
- in afwachting van de komst van de expert of je makelaar, foto’s maakt van de schade, een lijst opmaakt van de schades, aankoopfacturen verzamelt, enzovoort...
Voor meer info, aarzel niet om je verzekeringsmakelaar te contacteren.
Bron: Nextmove