Plaats je barbecue niet te dicht bij struiken, bij tuinmeubelen of een parasol. Zorg dat je barbecue op stabiele ondergrond en uit de wind staat. In vele gevallen is de schade aan je woning of tuin verzekerd ten gevolge van een barbecueongeval  Contacteer alvast je verzekeringsmakelaar om te weten in welke mate je verzekerd bent. Maar beter voorkomen dan genezen… Lees alvast nog deze bijkomende tien tips.

 

  1. Er is maar één verantwoordelijke bij het barbecueën
  2. Hou kinderen weg uit de buurt  van de barbecue
  3. Gebruik nooit aanmaakvloeistof maar wel aanmaakblokjes
  4. Denk aan de veiligheid, dronken barbecueën is niet veilig. Je kan gerust na het bakken en tijdens het eten nog iets alcoholisch drinken. Wie bakt is BOB
  5. Geen alcohol in de buurt van de barbecue. Deze kan ontvlammen
  6. Denk aan de kleren die je draagt. Als je gewone kleren aan doet is je lichaam al beschermd, dus bak niet in zwemkleren of bloot bovenlijf. Gebruik in elk geval handschoenen bij het barbecueën. 1 op de tien mensen heeft zijn handen ooit al eens zwaar verbrand bij het barbecueën. Hou in dit geval je wonde gedurende 20 minuten onder lauw stromend water. Is de wonde kleiner dan een 2 euro stuk? Behandel het dan thuis door flamigel te smeren. Is de wonde groter dan een 2 euro stuk? Ga dan naar een dokter of een ziekenhuis. Zijn je kleren mee verbrand, trek ze niet uit. Het is beter dat de dokter of iemand in het ziekenhuis het doet.  Telefoneer het noodnummer 112 wanneer je dringende hulp nodige hebt.
  7. Als je bakt, houd dan een emmer water/zand in de buurt voor het geval dat er toch vuur ontstaat. Je kan de BBQ snel blussen met zand en moest een persoon in brand staan neem dan meteen de emmer water om af te koelen. 
  8. Gebruik op de BBQ houten satéstokjes in plaats van ijzeren. Ijzeren stokjes worden heel warm waardoor je jezelf gemakkelijk kan verbranden.
  9. Verplaats nooit een warme barbecue
  10. Een propere barbecue is een veilige barbecue. Reinig je barbecue alvorens de barbecue weer te gebruiken.