Misschien vertrek je samen met de familie enkele weken op vakantie. In dit geval doe je er best aan om de dieven geen vrij spel te geven in de woning die je achterlaat.
Een efficiënt preventiemiddel is uiteraard een anti-diefstalinstallatie verbonden met een alarmcentrale. Naast de installatiekost, mag je op zo’n 50 euro per maand abonnementsgeld rekenen.
Er zijn ook gratis tips om dieven geen kans te geven.
- Wees tijdens je vakantie niet te actief op de sociale media. Een beeldje in het Zuiden van Frankrijk kan zeer mooi zijn, maar potentiële dieven kijken ook mee.
- Zet niet op je automatisch antwoordapparaat of in je mailbox dat je op vakantie bent.
- Zorg dat je adresgegevens nergens zichtbaar zijn. Noch aan een sleutelbos, noch op de koffers. Zelfs op de bagageband in de luchthaven zijn er ‘toeschouwers’ die slechte bedoelingen hebben.
- Zorg er voor dat in je woning alle ramen en deuren afgesloten zijn voor je vertrekt.
- Vraag aan buren of familie om regelmatig een kijkje te komen nemen in je huis. Zij kunnen de rolluiken eens optrekken of de gordijnen open trekken zodat een buitenstaander de indruk heeft dat het huis permanent bewoond is. Vraag ook aan je kennissen of familie om je brievenbus regelmatig leeg te maken.
- Leg de reservesleutels van je woning of auto veilig weg.
- Spreek af met je buren of familie hoe ze je kunnen bereiken in geval van diefstal in je woning.
Als er dan toch nog iets gebeurt, is er nog altijd de waarborg ‘diefstal’ in de woningzekering die in een schadevergoeding voorziet. De prijs van een diefstalverzekering hangt af van de waarde van de inhoud en de bijzondere voorwerpen die je wenst te verzekeren, alsook de ligging van de woning.
Misschien goed om weten is dat in vele diefstalwaarborgen de inboedel, die je meeneemt op reis (smartphone, tablet, enzovoort) ook verzekerd is wanneer je op reis het slachtoffer wordt van een diefstal.
Voor meer info, neem contact op met je verzekeringsmakelaar.