Iedereen snakt ernaar om weer op vakantie te gaan. Volgens een enquête van een reisbijstandsverzekeraar kiest meer dan 60% voor een vakantiewoning. Anderen trekken er dan weer op uit met een mobilhome of caravan.
Misschien vraag je je af welke verzekering er tussenkomt bij schade aan de vakantiewoning na een brand bijvoorbeeld?
Gelukkig breiden de meeste woningverzekeringen hun waarborgen uit voor de verzekering van de vakantiewoning, alsook voor de tijdelijke verplaatsing van je inboedel, zoals kledij bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor de waarborg diefstal in je woningverzekering. Stel dat er ingebroken wordt in de vakantiewoning, dan zal de waarborg diefstal van de woonverzekering tussenkomen.
De brandverzekering is trouwens niet de enige verzekering die dekking verleent tijdens je vakantie. Je auto is verzekerd in alle landen die vermeld staan op de groene kaart (nu witte kaart). Je familiale verzekering dekt de schade die bijvoorbeeld je kinderen aan derden veroorzaken tijdens een spelletje onder vakantievriendjes. En ook je hospitalisatieverzekering en persoonlijke ongevallen komen tussen bij een ziekte of ongeval in het buitenland.
En wat als je met de caravan op reis vertrekt?
Elke eigenaar van een motorvoertuig is wettelijk verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA-autoverzekering) af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die je met jouw voertuig aan derden aanricht.
De wetgever beschouwt een caravan van meer dan 500 kg als een motorvoertuig en dus is er een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid nodig. Een caravan dient steeds verzekerd te worden bij dezelfde maatschappij als het trekkend voertuig.
Dat betekent echter niet dat je meteen een nieuwe polis moet onderschrijven. Veel hangt af van het maximum toegelaten gewicht.
Caravan van minder dan 750 kg
- Geen inschrijving van de caravan nodig;
- Geen aparte verzekering van de caravan nodig;
- De caravan is meestal automatisch meeverzekerd via de verplichte BA-verzekering van het trekkend voertuig;
- Je dient een duplicaat van je bestaande nummerplaat te bevestigen op de caravan.
Caravan van meer dan 750 kg
Voor een caravan met een MTM van meer dan 750 kg zijn een inschrijving en keuring verplicht. Er moet een nummerplaat aangevraagd worden. De procedure van inschrijving verschilt tussen nieuwe of occasie caravans. Bovendien moet je een verzekering BA voor de caravan onderschrijven.
Reisbijstandsverzekering is geen luxe
De coronapandemie is ook één van de oorzaken waarom vele landgenoten een reisbijstandsverzekering afsluiten voor zover ze er nog geen hebben.
We kennen minstens vijf goede redenen om een reisbijstandsverzekering af te sluiten.
- Bijstand in geval van autopech. In dit geval zorgt de bijstandsverzekering dat de auto hersteld wordt en bij niet-herstel eventueel terug naar België of de hersteller gebracht wordt, of dat er voor een vervangwagen gezorgd wordt, zodat de reis kan verder gezet worden.
- Bijstand aan personen. In dit geval wordt bijstand verleend aan de personen die het slachtoffer zijn van een ongeval of ziekte op vakantie. Dat kan gaan van de kosten van hospitalisatie tot het terugbetalen van de kosten, die bijvoorbeeld gemaakt worden omdat het verblijf moest verlengd worden.
- Verlies of diefstal van bagage. Hier zorgt de bijstandsverzekering dat de verloren bagage te wijten aan het transportbedrijf terug bij het slachtoffer bezorgd wordt of in sommige gevallen wordt er zelfs een valies opgestuurd met vervang bagage.
- In geval van overlijden van een dicht familielid in het thuisland, zorgt de bijstandsverzekering voor de repatriëring van haar verzekerden.
- De reis moet om één of andere dringende redenen geannuleerd worden. De bijstandsverzekering betaalt de kosten terug. Lockdowns en pandemieën zijn net als natuurrampen en politieke onrust meestal uitgesloten van een dekking van de verzekering. Net zoals je zelf beslist om niet op reis te gaan omdat je de toestand op de bestemming niet veilig genoeg meer vindt. In dat geval ben je wellicht het geld van je reis kwijt.
Anders is het als je niet kan vertrekken omdat je voor de afreis ziek bent geworden, bijvoorbeeld door het coronavirus te hebben opgelopen en daardoor verplicht in quarantaine bent geplaatst. Dan ligt niet je eigen beslissing aan de basis van de afzegging en komt de verzekeringsinstelling toch tussen. Je moet dan wel een doktersattest kunnen voorleggen. Ook andere redenen kunnen worden ingeroepen om een reis af te zeggen: verwikkelingen in een zwangerschap, een sterfgeval in de naaste familie, herexamens, je werkgever die je vakantie intrekt, een oproeping als jurylid in een assisenproces, schade aan je woning, enzovoort.
Bron: Nextmove
Een goede tip: contacteer je verzekeringsmakelaar voor meer info hieromtrent. Je kan hem hier vinden: