De mobiliteit verandert. Het lijkt wel een cliché te worden. Elektrische wagens, elektrische fietsen, e-steps, meer voetgangers, meer openbaar vervoer, …Elke mobiliteitsvorm heeft zijn plaats in het straatbeeld gevonden. Deze keer willen we extra aandacht geven aan de tweedehandsauto’s, want deze zijn fel in opmars.
De markt van de tweedehandsauto’s evolueert steeds gunstig (in 2023 steeg die om en bij de 8% ten opzichte van het jaar voordien (689.170 voertuigen), mede dankzij de grotere beschikbaarheid van tweedehandswagens en stabiliserende of zelfs licht dalende prijzen. We zijn alvast benieuwd wat het effect zal zijn van de recent aangekondigde premie voor tweedehandse elektrische auto’s in Vlaanderen: dat marktsegment is momenteel met amper 1,8% nog sterk ondervertegenwoordigd. Ondertussen wordt de occasiemarkt gedomineerd door de benzinemotor (54%), voor de diesel (35,6%) en de hybride (8,1%). Traditioneel is Vlaanderen met 54% de grootste regio voor de inschrijving van tweedehandse personenwagens - een groei met 1% ten opzichte van vorig jaar - terwijl Wallonië stijgt van 37% naar 38% en Brussel 2% moet inboeten.
Diegenen die een tweedehandsauto koopt, stelt zich terecht de vraag of het interessant is om nog een omniumverzekering af te sluiten. Als het om een jonge tweedehandsauto gaat (bijvoorbeeld tot 5 jaar) is het aangewezen om een omniumverzekering af te sluiten. Het is verkeerd om te denken dat een omniumverzekering enkel van toepassing is voor splinternieuwe wagens. Op de markt bestaan er verschillende verzekeringsformules voor tweedehandsauto’s.
De full omnium dekt alle materiële schade aan je voertuig ongeacht je aansprakelijk bent of niet. Het is verkeerd om te denken dat een omniumverzekering enkel van toepassing is voor splinternieuwe wagens.
De mini-omnium is goedkoper dan een full omnium, maar je bent wel nog altijd verzekerd tegen brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met een dier.
Mag je zonder verzekering met je tweedehandsauto naar huis rijden?
Neen, je mag nooit onverzekerd op de openbare weg rijden. Zelfs voor 100 meter heb je een autoverzekering nodig. De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is in België wettelijk verplicht. Die zal de materiële en lichamelijke schade van de tegenpartij vergoeden als je bij een ongeval aansprakelijk bent. Zelfs parkeren op de openbare weg is verboden zonder nummerplaat of geldige autoverzekering.
- Had je al een auto en heb je die verkocht voor de aankoop van je tweedehandsauto? Dan ben je vanaf de verkoopdatum voor 16 dagen gedekt met de autoverzekering van je vorige auto. Je neemt het best zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsmakelaar om je nieuwe autoverzekering te regelen.
- Had je nog geen auto? Dan moet je een nieuwe autoverzekering nemen voor je de baan op kan.
Wil je meer informatie over een verzekering voor je tweedehandsauto of je andere vervoersmiddelen, neem dan contact op met je verzekeringsmakelaar. Wat je vervoermiddel ook is, je verzekeringsmakelaar heeft de juiste oplossing voor je.
Bron: Nextmove/Traxio