01 aug 2024

Uit een onderzoek van internationale vermogensbeheerder blijkt dat meer en meer Belgen beleggen als een optie zien voor financiële gemoedsrust. Alleen durft nog niet iedereen die stap te zetten. 

De belangrijkste argumenten die de Belgen op tafel leggen om niet te beleggen zijn: de vrees om al het geïnvesteerde geld te verliezen (78%), de complexiteit van de financiële producten (73%) en het gevoel de financiële mechanismen niet te begrijpen (70%).

Financiële educatie lijkt essentieel om de Belgen aan te zetten tot beleggen, samen met gemakkelijk te begrijpen en vlot toegankelijke beleggingsoplossingen. De beheersing van de financiële basisconcepten en van eenvoudige beleggingsprincipes – beleggen op lange termijn, beleggingsrisico’s en -doelstellingen bepalen, regelmatig beleggen, zelfs al zijn het maar kleine bedragen – zou hen het gevoel geven dat ze hun financiële toekomst beter onder controle hebben”, zegt Estelle Castres, Algemeen Directeur van BlackRock voor Frankrijk, België en Luxemburg in Business AM.

Beleggen is zo een beetje als lopen. Iedereen kan het, het geheim is gewoon beginnen en volhouden. Maar om het vol te houden, moet je wel een schema, een ritme en een coach vinden die bij je passen.  En dat is je verzekeringsmakelaar. ‘You’ll never walk alone’ is hier echt van toepassing.

Contacteer je verzekeringsmakelaar

Vind een makelaar

"De onpartijdige verzekeringsmakelaar is een veilige thuishaven voor elke geldbelegging"

Erik Weekers - woordvoerder van de verzekeringsmakelaars

Er bestaan 5 goede redenen om voor een verzekeringsmakelaar te kiezen als het om geldbeleggingen gaat:

  • Je verzekeringsmakelaar heeft vele oplossingen voor je spaargeld. Die stelt je een waaier van opportuniteiten voor op lange en middellange termijn en volgens je risico-appetijt. Ontdek ze hier
  • Beleggen via verzekeringsproducten zijn trouwens fiscaalvriendelijk. Lees hier er meer over.
  • Je verzekeringsmakelaar is onpartijdig. Die verkoopt geen ‘spaarproduct van de maand’. Vooraleer je verzekeringsmakelaar een geldbelegging aanbiedt, doet die een grondige analyse van je risico-appetijt en geeft je inzichten over de verschillende beleggingsformules en – producten die op de markt bestaan.
  • Je verzekeringsmakelaar hecht veel aan persoonlijk contact, hoewel die de tools heeft om de verschillende beleggingen dagelijks en online op te volgen. Uit de studie blijkt dat 6 op de 10 Belgen een persoonlijk contact willen hebben vooraleer ze beleggen. Een bijkomend voordeel is dat je contactpersoon niet om de haverklap verandert omdat die van dienst of kantoor verandert.

En last but not least, je verzekeringsmakelaar streeft naar een continue opvolging van je persoonlijke of gezinssituatie door regelmatige check-up gesprekken. Die continue opvolging is belangrijk. Gebeurtenissen als een aankoop van een woning, een ontslag, een pensioen of een overlijden kunnen de financiële situatie serieus veranderen, waardoor je beleggersprofiel grondig verandert.  Daardoor is je verzekeringsmakelaar  een geschikt aanspreekpunt om je overdracht van je vermogen te organiseren. Meer uitleg vind je hier

-

Luc Sanders, auteur bij Kluwer, Broker Mail en www.makelaarinverzekeringen.be

Vind een makelaar in jouw buurt

Coordinates
Distance in Kilometers
of zoek op naam van jouw makelaar